Speeksel onderzoek


Speeksel onderzoek

De hormoondiagnostiek van speeksel biedt talrijke voordelen ten opzichte van de bepaling in bloed:

Het afnemen van speeksel is niet-invasief, pijnloos en kan op elk gewenst moment en op elke locatie plaatsvinden.

De hormoonbepaling in speeksel is met name zinvol, omdat alleen het vrije, biologisch actieve deel van de hormonen wordt vastgesteld.

 

Hormonen en hormoonprofielen in speeksel kunnen worden bepaald:

Adrenale stressindex (cortisol-dagprofiel, DHEA).

Bij deze test wordt onderzocht of de volgende symptomen veroorzaakt worden door een verminderde conditie van de bijnieren: vermoeidheid, uitputting, minder weerstand, sterke stemmingswisselingen, huidproblemen, osteoporose, versnelde verouderingsprocessen: achteruitgang van de verstandelijke functies (waaronder het geheugen en het concentratievermogen), het reactievermogen en de algehele lichamelijke conditie.

Cortisol. Wanneer het lichaam onderhevig is aan stress, is de cortisol productie verhoogd. Veranderingen in de gangbare cortisolspiegels geven hiermee de reactie van het lichaam op stress aan.

DHEA. Die wordt net zo als cortisol in de bijnierschors aangemaakt. Veranderingen in de DHEA-spiegels geven de mate van adaptatie aan stress aan.

 

  • Sex hormonen

Vrouwelijke hormonen (oestradiol, progesteron, testosteron, DHEA)

Met deze test kunnen duizeligheid, slapte, krachtsverlies, vermoeidheid, prikkelbare darmsyndroom, vruchtbaarheidsproblemen, PMS-klachten en overgangsproblemen bij de vrouw duidelijker worden.

Mannelijke hormonen (testosteron, DHEA, oestradiol)

Met deze test kunnen chronische en/of onverklaarbare pijn, vruchtbaarheids- en libidoproblemen, vermoeidheids- en concentratieproblemen en krachtverlies bij de man verklaard worden. Daartoe worden de hormonen oestradiol, testosteron en DHEA gemeten in speeksel.

 

Voor een professioneel advies neem contact met ons op