Zuurkool zelfmaken

Zuurkool makkelijk zelf te maken om je darmen ondersteunen met gezonde bacteriën die worden tijdens fermentatie geproduceerd.

zuurkool zelfmaken

Zuurkool is gemaakt met witte of rode kool die door de inwerking van de melkzuurbacterie wordt gefermenteerd.
Omdat de kool luchtdicht wordt afgedekt gaat hij gisten. In deze omgeving zonder zuurstof zetten melkzuurbacteriën zetmeel en suikers in de kool in 2 tot 3 dagen om in melkzuur. Dit fermentatieproces geeft zuurkool een friszure smaak, veel vitamine C en het is lekker met allerij gerechten. Vooral in winter periode is zuurkool onmisbaar.

Voor verschillende smaak je kunt wortels, appels of ui toevoegen. Mijn favoriete is met de appels. Dat geeft wat zoetere smaak.

–      Neem 1 of 2 grote schone potten van 1 of 2 liters.

–      Snij of rasp de kool in kleine stukjes samen met wortels of appels

–      Doe alles in een grote schaal.

–      Voeg een beetje zout in en kneden tot wat sap uitkomt

–      Alles goed mixen en vul met dit de potten

zuurkool zelfmaken

–      Neem wat grotere pan. Voeg water toe. Laat het water koken en voeg zout en suiker toe. Voor 1 l water: 2 eetlepels zout en 1 suiker.

–      Voor meer smaak je kunt knoflook, dille of andere specerijen toevoegen.

–      Schenk hete of warm water in de potten tot ze vol zijn

–      Laat nu 2 tot 3 dagen in de keuken staan. De temperatuur moet niet te laag zijn. Het is nodig voor de fermentatie.

–      Neem een houten lepel en maak de gatten in de potten. Dat de lucht  van de fermentatie kan naar buiten gaan.

–      Zet de potten in de schaaltje. Door de bubbelen kan overschoot van de vloeistof over  de randjes gaan.

 

Hoe langer je wacht hoe zuurder het wordt. Ik laat het max 2 dagen staan. Voor mij 2 dagen is genoeg. Daarna doe je hem in de koelkast of in de kelder. In de koelkast kunt je hem tot een paar maanden bewaren. Maar bij mij het is over een paar weken op.

Het is makkelijk en lekker met andere groente of fruit te combineren. Probeer verse appels en ui toevoegen en natuurlijk olijfolie of zonnebloempittenolie.

Eet smakelijk! Jouw darmen zou je bedanken voor de gezonde voeding voor je darmbacteriën.

Gezonde darmen helpen ons zelf vitamines B aan te maken die we nodig hebben voor energie, serotonine hormoon – voor de “geluksgevoel” en het immuunsysteem in het algemeen.


Wilt u professioneel hulp?

Gratis consult van 30 minuten

Contact Opnemen