Brandnetelsoep

brandnetel voordelen
brandnetel voordelen

Brandnetel voordelen?

Brandnetel is een kruid wat zeer goed werkt op de spijsvertering en daarom erg goed te gebruiken bij een dieet, of wanneer je moeite hebt met je stoelgang.

Je kunt brandnetel als thee drinken (gedroogde kruiden, of verse brandnetel gebruiken in heet water), maar je kunt er bijvoorbeeld ook soep van maken.

Brandnetels zijn voedzaam en gezond. Wanneer gekookt, heeft de brandnetel een aroma gelijkend op spinazie met komkommer. Gekookte brandnetel is een geweldige bron van vitamine C, eiwit en ijzer. Ook zijn ze rijk aan o.a. caroteen, vitamine D, calcium en kalium. Brandnetels werken bloedzuiverend en ze helpen het lichaam afvalstoffen te verdrijven.

Wanneer eten brandnetels?

Eetbare brandnetels zijn niet meer lekker om te eten na juni/juli, als de zomer begint. Brandnetel soep is prima om in te vriezen. Invriezen gaat het beste zonder toevoeging van de room of joghurt.

Hoe eten brandnetels?

Eet de bladeren niet rauw, want ze hebben nog steeds de brandharen. Dus gedroogd of gekookt.

Een heerlijke soep in het voorjaar. Zelf brandnetels plukken en je krijgt deze voedzame  soep. Het voorjaar is het moment om ze te plukken en brandnetels groeien haast overal. In de bossen, langs sloten en vijvers, ook langs de weg, of in je eigen tuin… Bij het plukken kies de jonge(re) scheuten van de brandnetelplant. Vergeet niet plastic handschoenen mee te nemen en een zakje om de takjes brandnetels te dragen.

brandnetelsoep recept
Orthomoleculaire voeding: brandnetelsoep

Een klassieke brandnetelsoep recept (lekker)

Ingredienten:

  • 1 grote ui (fijn gesneden)
  • 1 teentje knoflook (uitgeperst)
  • 2 aardappelen (in stukjes gesneden)
  • 2 handen vol gesneden brandneteltoppen (eerst schoonmaken, doe handschoenen aan)
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 dl room
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Een tip: ik gebruik ook restjes van de groente voor extra smaak

Bereidingswijze

Verwarm de olijfolie in een pan doe er de uien en knoflook in en laat enkele minuten fruiten. Voeg de brandneteltoppen, aardappelstukjes en de bouillon toe en laat 20 min. koken tot de aardappelen gaar zijn. Mix de soep fijn, breng op smaak met peper en zout. Roer er de room door en serveer.

Eet smakelijk!

Wil je meer gezonde recepten of meer tips over orthomoleculaire voeding laat mij weten 🙂

orthomoleculaire therapeut
Drs. Elena Karnaukhova Orthomoleculaire therapeut