Kokosolie

kokosolie

Kokosolie en kokosvet zijn een en hetzelfde.

Romig, wit kokosvet wordt een heldere olie wanneer het verwarmd wordt boven 26 graden Celsius.

Kokosolie wordt vanaf het prille begin al als voedsel en als medicijn gebruikt. De ayurverda (de Indiase geneeskunst) weet al heel lang de therapeutische en cosmetische eigenschappen van kokosolie.

In tegenstelling tot de calorierijke, cholesterolrijke, langeketen-, verzadigde dierlijke vetten in vlees en zuivel is kokosolie een verzadigd vet met voornamelijk vetzuren met een middellange keten, dat de stofwisseling goed en snel kan omzetten in energie.

Veel mensen die last hebben van een slechte spijsvertering – hebben baat bij het eten van kokosolie, in plaats van andere olièn.

Kokosolie bevat caprylzuur, caprinezuur, laurinezuur en myristinezuur. Die hebben allemaal antivirale, antibacterièle en schimmelwerende eigenschappen.

Kokosolie bevat geen cholesterol en geen transvetzuren en helpt zelfs mee om het cholesterolgehalte te verlagen.

 

Kokosolie kan op vele manieren gebruikt worden, enkele voorbeelden:

– Je kunt het als smeersel (op brood) gebruiken. Zeer geschikt voor mensen die geen boter willen/mogen gebruiken.

– Om in te bakken gebruik je enkele theelepels. Gebruik het voor vlees, vegetarische burgers, vis, gebakken ei, aardappels, pannenkoeken en ga zo maar   door.

– Het wokken.

– Frituren kan uiteraard ook. Zo zorg je voor gezonde frietjes, iets waar veel kinderen dol op zijn ! Als je het vet goed    schoon houdt kun je het gerust meerdere keren gebruiken.

– Als basis voor massageolie.

– Verrukkelijk als badolie (gewoon een eetlepel aan het warme water toevoegen).