Invloed van darmbacteriën op hersenen

Wist je dat de darmbacteriën veranderen de werking van onze hersenen?

Eetgedrag en voedingskeuzes worden door darmflora beïnvloed en ook is er een relatie tussen darmen en autisme.

De flora beïnvloeden zelfs het risico op/ en verloop van neurologische en psychologische stoornissen.De triljoen microben in het menselijk lichaam, vormen collectief het microbioom. Ze wegen ongeveer 1 tot 3 kilo, leven in de darmen en helpen bij voedselvertering (en het winnen van vetzuren, vitaminen en mineralen uit de voeding), plus ze beschermen tegen infecties.

Meerdere recente onderzoeken laten zien dat ze nog veel meer doen. Hun invloed gaat verder dan darmen en reikt tot en met hersenen. Stemming, emotie, trek, eetlust, verzadiging en zelfs leer- en geheugencapaciteiten, psychische en neurologische stoornissen hangen samen met de darmflora.

 

De functies van de darmbacteriën  zijn o.a:

Ontwikkeling van het immuunsysteem

Assisteren bij de stoelgang en darm beweeglijkheid

Behoud van intestinale celbarrière integriteit ( het bijhouden van de goede
dingen in en de slechte dingen uit )

Hulp bij de spijsvertering en absorptie van bepaalde vitaminen en mineralen

Controlling vetopname en distributie

Wil je meer weten lees engelstalige sites van  dokters Dr. Perlmutter en Dr.Jill

De meeste mensen , waaronder veel artsen , realiseren zich niet dat 80 procent van je immuunsysteem bevindt zich in het spijsverteringskanaal. Het maken van gezonde darmen is een belangrijke focuspunt om een optimale gezondheid te bereiken. In feite, de oorzaak van veel gezondheidsproblemen is gerelateerd aan een verstoring van de darmflora .

Voeding voor gezonde darmen:

– Groenten (bevatten veel vezels)

– Tempeh 

Tempeh is gemaakt van natuurlijk gefermenteerde sojabonen . Met een licht nootachtige smaak , het is een goede bron van probiotica – en bevat alle essentiële aminozuren , het is een complete bron van vegetarische eiwitten.

– Miso

Een gefermenteerde pasta gemaakt uit gerst , rijst of soja , miso voegt een leuke umami smaak aan gerechten. 

– Zuurkool

Gemaakt van gewone kool en zout, deze gefermenteerde voedsel levert een gezonde dosis van probiotica en vezels.

– Yoghurt

Yoghurt met “Live & Actief culturen” zoals Biogarde garandeert  probiotische culturen. Zelfs yoghurt zonder dit lebel zal bevatten sommige probiotica.

– Kefir

Een gefermenteerde melkdrank – het smaakt een beetje als drinkbare yoghurt – kefir is vol van calcium en probiotica .

– Kombucha

Kombucha is een pittig, bruisende thee – meestal zwart of groen . Het drankje wordt vaak op smaak gebracht met kruiden of fruit. U vindt het in vele natuurwinkels en markten van sommige boeren. Een kleine hoeveelheid alcohol wordt ook geproduceerd tijdens de fermentatie – meestal minder dan 0,5 volumepercent alcohol. 

– Kimchi

Koreaanse neef van zuurkool. Deze gefermenteerde kool is pittig. Zoek hem in het koelvak in de buurt van andere Aziatische ingrediënten of augurken en zuurkool.