Zelf vlierbessensiroop maken

Vlierbessen worden al eeuwen gebruikt in de volksgeneeskunde om griep, verkoudheid en sinusitis te behandelen.

Zelf vlierbessensiroop maken

Er zijn nogal studies over de effectiviteit ervan tegen influenza (griep). In een van de studies patiënten ontvingen vier keer per dag 15 ml vlierbessen of placebo siroop gedurende 5 dagen en registreerden hun symptomen met behulp van een visuele analoge schaal. De symptomen waren gemiddeld 4 dagen eerder verlicht en het gebruik van rescue-medicatie was significant minder bij degenen die vlierbesextract kregen in vergelijking met placebo.  Meer informatie is op de Pubmed website.

Ingrediënten:

  • 1 deel verse, volledig rijpe zwarte vlierbessen (* zie opmerking voor gedroogde bessen)
  • 2 delen water
  • 1 deel rauwe honing (bekijk de lokale boerenmarkten of gezondheidswinkels
  • klein stukje kaneelstokje en / of gemberwortel (gedroogd of vers), optioneel

 

Aanwijzingen 

  1. Verzamel de verse bessen en zorg ervoor dat er geen stelen over blijven. (De stengels bevatten een bepaald niveau van giftige stoffen.)
  2. Plaats de bessen in een pan en bedek met tweemaal zoveel water  ( voor 1 kopje bessen gebruik 2 kopjes water.)
  3. Voeg eventueel een stuk kaneelstokje en / of gedroogde of verse gember toe. Dit zijn zowel opwarmende kruiden en geweldig voor als je het gevoel hebt dat je verkouden bent. Ze voegen ook een extra niveau van smaak toe!
  4. Plaats de pan op een middelgrote vuur en laat sudderen.
  5. Pas de warmte aan zoals nodig is. Laat de bessen op een laag pitje sudderen en ongeveer 30 minuten koken, waarbij de bessen tijdens het koken af ​​en toe met een vork worden ingesneden.
  6. Zeef het sap van de gekookte vlierbessen in een glazen pot of kruik.
  7. Gooi de zaden en de pulp weg, want de zaden mogen niet worden gegeten.
  8. Laat het sap afkoelen tot een aangenaam warme, maar niet koude temperatuur, roer de rauwe honing erdoor.

 

Waarom rauwe honing?

Omdat het zijn eigen antivirale eigenschappen heeft. Het helpt ook als een conserveermiddel om te voorkomen dat je vlierbessensap snel bederft. Om de voordelen te behouden, mag rauwe honing niet worden verwarmd hoger dan 43 ° C.

 vlierbessen recepten

Vlierbessensiroop bewaren en gebruiken.

 

De afgewerkte siroop kunt je enkele weken in je koelkast bewaren. Je kunt dat een paar maanden rekken als je een flinke hoeveelheid brandewijn of  wodka toevoegt als conserveermiddel, 1/4 kopje van alcohol op 1 kopje siroop.
Je kunt hem ook bevriezen in ijsbakken en bewaar de individuele blokjes in diepvrieszakken.

Dosering. Neem 4 keer per dag 1 tot 2 eetlepels vlierbessensiroop, of vaker indien nodig, wanneer je ziek bent van verkoudheid en griepverschijnselen. Dit is een dosis voor volwassenen, minder gebruiken voor kinderen. Als de symptomen verergeren of als je zich ongerust voelt, neem dan contact op met je dokter.

Honing mag niet worden gegeven aan kinderen jonger dan 1 jaar oud.

* Van gedroogde bessen: 1/2 deel van gedroogde bessen en 2 delen van water gebruiken. Laat 30 tot 45 minuten koken, verdeel het sap en meng het met gelijke delen honing.

Viola – Beterschap!

– Je kunt ook een scheutje van dit siroop in je water toevoegen voor een extra smaak 🙂


Wilt u professioneel hulp?

Gratis consult van 30 minuten

Contact Opnemen