Fibromyalgie Natuurlijk Behandelen

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is wijdverspreid spierpijn zonder specifieke oorzaak. Om een diagnose te stellen, moet pijn in ten minste 11 van 18 specifieke trigger-punten zijn.

Fibromyalgie sympomen

Deze characteristic pijn kan gepaard gaan met:

 • vermoeidheid
 • hoofdpijn
 • moeite met slaap
 • angst en depressie

Vrouwen in de leeftijdsgroep van 20 tot 50 zijn het meest waarschijnlijk te lijden aan fibromyalgie.

Enkele mogelijke oorzaken van fibromyalgie:

De beste punt om te beginnen om de symptomen te verbeteren is het fibromyalgie dieet van specifieke anti-inflammatoire voedingsmiddelen.

Fibromyalgie behandeling

fibromyalgie behandeling
Fibromyalgie behandeling

Fibromyalgie en Voeding

Het fibromyalgie dieet bestaat voornamelijk uit het eten van fruit, groenten, noten, gekiemde zaden en biologische wilde vlees. Hier zijn de top voedingsmiddelen om fibromyalgie te genezen.

 • Groene bladgroenten, essentiële voedingsmiddelen tegen fibromyalgie –  bevatten essentiële mineralen zoals magnesium, voor een optimale gezondheid en welzijn.
 • Mager eiwit – helpt spieren en weefsels te behouden energie en goede werking.
 • Gefermenteerde levensmiddelen en gekweekte zuivel – probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir of zuurkool helpen voorkomen candidiasis, een oorzaak van fibromyalgie.
 • Omega-3 vetten – helpen ontsteking  te verminderen en kan pijn geassocieerd met fibromyalgie te verminderen.
 • Antioxidanten, zoals vitamine A, C, E – fruit, groenten en kruiden zijn krachtige bronnen tegen deze ziekte.
fibromyalgie en voeding
fibromyalgie en voeding

Fibromyalgie en voeding

 • Voedingsmiddelen te vermijden

Gluten – kan leiden tot auto-immune problemen, is pro-inflammatoire en kan fibromyalgie nog erger te maken. Uit deze studie bleek dat de eliminatie van gluten de potentie heeft om de symptomen van fibromyalgie te verbeteren (Onderzoek op Pubmed). 

Gluten kan SIBO (bacterien overgroei in de dunne darm) en lekkende darm veroorzaken en SIBO en lekkende darm kunnen gluten en andere voedselintoleranties veroorzaken.

Elke potentiële voedselallergeen – probeer om te bepalen voor welk voedsel u allergisch bent en elimineren die uit uw dieet. Een eliminatiedieet is een zeer effectieve manier om voedselintoleranties te bepalen. Anders doe een test voor voedingsintolerantie.

Meest voorkomende allergenen: gluten, schelpdieren, zuivel, en pinda’s.

Suiker – verhoogt pijn en ontsteking.

Bewerkte voedingsmiddelen of voedingsmiddelen met additieven – deze voedingsmiddelen bevatten chemische stoffen die uw toestand nog erger zal maken.

Teveel alcohol en cafeïne – kan leiden tot een gebrek aan mineralen en uitdroging.

Fibromyalgie en voeding

 • Voedingsmiddelen te gebruiken

Top 6 natuurlijke middelen tegen fibromyalgie

Hier zijn de beste supplementen en natuurlijke middelen tegen fibromyalgie:

1. Magnesium
Fibromyalgie is gekoppeld aan een magnesium tekort. Het helpt ook ontspannen de zenuwen en spieren. De best opneembare vormen van magnesium: Bisglycinaat, citraat of malaat – deze is ook goed voor energie

2. Visolie
De anti-inflammatoire eigenschappen van visolie helpt pijn te verminderen. Visolie bevat twee zeer belangrijke omega-3 PUFA’s. Ik heb het over docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). DHA en EPA worden ook wel de mariene omega-3’s genoemd omdat ze voornamelijk uit vis komen. De beste vette vissen: wild gevangen zalm, haring, witte vis, sardines en ansjovis. Via suppletie mag ook natuurlijk. Weet je niet welke neem contact met mij op.

3. Vitamine D3
Vitamine D is een van de meest belangrijke natuurlijke middelen om fibromyalgie klachten te verminderen. Bijna 80% van mensen in Nederland hebben vitamine D tekort! Bij fibromyalgie zou ik minimaal 100 mgr vitamine D3 adviseren.

4. D-Ribose
Helpt verlichten van de symptomen van fibromyalgie door het verbeteren van cellulaire energie.
Een onderzoek wijst uit dat het nemen van een ribose-supplement kan helpen om de slaap te verbeteren, het energieniveau te verbeteren, je welzijn en pijn te verminderen.

5. Rhodiola en Ashwagandha
Adaptogen kruiden helpen bij het verbeteren metabolische functie en mentale stress te verminderen.

6. Curcuma

Curcuma longa (liefst curcumine, een actieve vorm) kan veel voorkomende symptomen van fibromyalgie verlichten, waaronder pijn, ontstekingen, verstoorde spijsvertering en depressie. In feite, curcumine volgens een studie, een van de krachtigste ontstekingsremmende middelen die beschikbaar is en verslaat zowel aspirine als ibuprofen.

Lifestyle Remedies om symptomen van fibromyalgie te verlichten:

Veranderen van dagelijkse gewoonten kunnen fibromyalgie symptomen  verbeteren.   Verminder stress.  Denk aan lichaamsbeweging en chiropractische zorg die helpen om de spierspanning te verminderen.

Iemand met fibromyalgie of een chronische ziekte moet eerst de functie van zijn darmen verbeteren, lever en nieren te ontgiften. Zoek professionele hulp.

Emotionele Counseling:

Veel mensen met fibromyalgie zijn gegaan door emotionele trauma en begeleiding kan sterk verbeteren van herstel. Ontspannende activiteiten kunnen verhogen genezing.

Voor een professioneel en persoonlijke advies neem contact met mij op

leefstijlcoach maastricht
Voeding & Orthomoleculaire therapeut